Progressiva slots – vad det är och hur de fungerar

Jag har i en tidigare artikel berättat om de olika typer av spelautomater som finns tillgängliga på marknaden. Nu tänkte jag fortsätta på den inslagna vägen och redogöra än mer djupgående för vad progressiva slots är och hur de fungerar.

Vad är progressiva spelautomater?

Till en början kan det vara svårt att skilja på alla spelautomater – progressiva, klassiska, video slots och Megaways är exempelvis bara några av de automater som finns tillgängliga. Det som framförallt skiljer progressiva slots från de andra, är att de förutom fasta vinstlinjer erbjuder stora jackpottar.

När jag säger stora jackpottar så menar jag verkligen stora. Som exempel har Mega Fortune spelare kammat hem vinster om bl.a. 188-, 63- respektive 48 miljoner kronor. Fler exempel och mer information om detta hittar du i min tidigare artikel ”Mega Fortune – Vinnare”.

Det är alltså dessa gigantiska jackpottar som skiljer progressiva slots från klassiska. I övrigt ser de både ut och fungerar på samma sätt. Men hur kan egentligen jackpottarna vara så stora och hur vinner man dem?

Så fungerar progressiva slots

Som tidigare nämnts ser och fungerar de progressiva spelautomaterna på i princip samma sätt som klassiska video slots. De består vanligtvis av fem hjul och tre rader, vilka alla pryds av diverse symboler. För att kamma hem vinster gäller det också att göra detsamma – att samla likadana symboler i särskilda kombinationer.

Utöver de fasta vinstlinjerna innehåller dessa spel den tidigare nämnda jackpotten, vilken växer sig större ju fler som spelar. Detta eftersom en liten andel av varje bett går till den ständigt ökande jackpoten, vilken fortsätter att öka ända tills någon vinner den. Det är alltså därför som vinsterna på dessa slots kan vara så stora.

Exakt hur du har chans att vinna kamma hem dessa jackpottar varierar från spel till spel. Vanligtvis gäller det däremot att aktivera ett bonusspel, vilket görs när ett antal bonussymboler landar på spelplanen. På automaten Mega Fortune gäller det exempelvis att få tre symboler för att aktivera bonusspelet.

Även hur bonusspelen är utformade kan variera från automat till automat. Mest känd är däremot Mega Fortune’s bonusspel, vilket består av ett lyckohjul i olika nivåer. På hjulen återfinns pilar och vinstsummor. För att ta sig in mot det innersta hjulet (vilket innehåller den största jackpotvinsten), gäller det att man prickar pilarna.

Ett annat exempel är Hall of Gods, i vilken bonusspelet går ut på att krossa sköldar med hjälp av Tors Hammare. Under varje sköld ligger det antingen en jackpotsymbol eller också en vinstsumma. Lyckas du samla tre symboler kammar du hem vinsten.

Spela på progressiva slots 

Om du också vill testa lyckan på progressiva slots, kan du snart göra det här på Snabbis.

Glöm däremot inte att spela ansvarsfullt!