Vad är RTP?

Inom casinosammanhang har du troligtvis kommit över uttrycket RTP, men vad betyder det egentligen? Jag tänkte därför berätta mer om vad det innebär samt hur det kan användas när du spelar på slots.

En förklaring av RTP

RTP är en förkortning av det engelska uttrycket Return To Player, vilket kanske ger dig en hint om vad det innebär. I korta drag är det ett värde som alla spelautomater är försedda med. Ett värde som berättar hur många procent av de satsade pengarna som går tillbaka till spelaren.

Låter det krångligt? Vi leker med tanken att du spelar på en slots som har en RTP om 96 procent. Du satsar 100 kronor. Rent teoretiskt sett bör du då vinna tillbaka 96 kronor på din satsad hundralapp.

Notera dock att jag säger rent teoretiskt sett. Vad man bör vara medveten om är nämligen att detta sällan stämmer i praktiken. När man räknar ut detta värde ser man många gånger över hundratusentals, ibland miljontals, snurr.

I praktiken är chansen alltså stor att du förlorar din satsade hundralapp. Har du däremot tur kan du också kamma hem stora vinster och överträffa spelautomatens teoretiska återbetalning om 96 procent.

RTP är alltså ett värde som anger en spelautomats teoretiska återbetalning, d.v.s. hur stor procent av de satsade pengarna som går tillbaka till spelaren. Eftersom det kan beräknas över flera miljoner spins stämmer det däremot sällan i praktiken.

Så kan du använda dig av RTP

Om den teoretiska återbetalningen sällan stämmer i praktiken, hur ska jag då kunna använda den, kanske du undrar?

Trots att RTP:n sällan stämmer i praktiken kan det däremot ge dig en fingervisning om vart du har störst vinstchanser. Spelar du på en automat som har en hög teoretisk återbetalning bör du över tid ha större vinstchanser i jämförelse med en automat som har låg RTP. Än en gång – åtminstone teoretiskt sett.

Det finns också situationer där det kan vara väldigt fördelaktigt att spela på slots med en hög teoretisk återbetalning. När du har tagit del av en välkomstbonus som omfattas av omsättningskrav, d.v.s. att du måste omsätta en eventuell vinst ett antal gånger.

Har du väl kammat hem en stor vinst och måste omsätta den ett antal gånger innan du kan ta pengarna, vill du såklart göra detta så snabbt som möjligt. Ett ypperligt tillfälle att spela på slots som har en hög RTP.

För att summera det hela kan det alltså vara fördelaktigt att spela på slots med hög teoretisk återbetalning om du vill maximera dina vinstchanser på lång sikt. Kom däremot ihåg att det inte är någon garanti för att du kommer att vinna.

Avslutningsvis

Där har du det – en förklaring om vad RTP är samt i vilka situationer du kan använda det i praktiken. Glöm däremot inte att spela ansvarsfullt och tänk på att den teoretiska återbetalningen inte garanterar dig några vinster!